News

10/03/2017 -

Tret de sortida al Pla Estratègic de Desenvolupament Econòmic i Ocupació del Baix Penedès 2017-2022 amb el suport del SOC

En el marc dels Programes de suport al desenvolupament local

Submitted by Eduard Berlinch... on Fri, 10/03/2017 - 18:21

Tret de sortida al Pla Estratègic de Desenvolupament Econòmic i Ocupació del Baix Penedès 2017-2022.

Després d'una diagnosi per definir les principals problemàtiques de la comarca, aquest dimarts a les 12 del migdia, a la sala polivalent de l'EMMPAC (Escola de Música Pau Casals del Vendrell) ha arrencat l'anomenat Pla, davant d'una trentena de representants del sector públic i privat. Gràcies al finançament que prové del Servei d’Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu, els assistents a l'acte han pogut conèixer de primera mà el pla de treball previst, els objectius, les comissions de treball, així com les diferents fases del projecte.

La presidenta del Consell Comarcal del Baix Penedès, Eva M. Serramià, ha volgut destacar que 'aquesta és una gran acció que vincula tota la comarca, impulsada des del Consell Comarcal, però amb la necessària implicació dels agents privats que hi donen suport'. Serramià també ha concretat que cal incidir amb l'FP dual com a mesura per 'incrementar personal qualificat que poden requerir empreses que s'instal·lin a la comarca'.

Fruit del treball a través del Consell d'Alcaldes, la dinàmica que s'ha realitzat fins ara ha apuntat les principals línies de treball en matèria de desenvolupament sòcioeconòmic de la comarca. En concret, el document final apunta vuit línies de treball pels propers anys: gestió del territori i preservació del paisatge, millora de la competitivitat dels polígons industrials i infraestructures, racionalització de la mobilitat, desestacionalització de l'activitat econòmica, ocupació i cohesió social, impuls a la formació, projecció exterior de la comarca i atracció d'inversions, i governança i identitat. Un cop compartida la diagnosi, és moment de convertir les propostes en matèries definides i actuacions a desenvolupar.

Cal, doncs, prioritzar l'estratègia i definir els mecanismes de seguiment i control, sota la tutela del Consell Comarcal. La consellera d'Ocupació, Promoció Econòmica i Turisme del CCBP, Ma Jesús Sequera, també ha explicat que l'important ara 'és donar resposta als problemes, sobretot reduint l'atur, consolidant empreses establertes i les noves que vulguin implantarse'.

Jaume Amill, representant d'Aleph, l'empresa executora del Pla, l'ha definit com 'una excel·lent oportunitat per la participació, amb l'objectiu que les mesures que en surtin no només les lideri el Consell, sinó també el sector privat'. Des del punt de vista organitzatiu, el Pla Estratègic s'estructura en comissions de treball, dividides en: territori, formació i ocupació, empresa i indústria, turisme i comerç. Aquestes comissions es reuniran dos cops al llarg del primer semestre del 2017 (concretament els dies 3 d'abril i 15 de maig), i conjuntament en una reunió plenària al final del procés.

El resultat final serà una llista d'actuacions dels agents que hi podrien participar en la seva implementació. Finalment, la presentació definitiva del Pla Estratègic està previst per la primera quinzena de juliol d'aquest 2017. Les entitats locals que donen suport al Pla de Desenvolupament són els 14 ajuntaments del Baix Penedès, el Consorci de Promoció Turística del Penedès, així com una vintena d'entitats públiques i privades, com la URV, la Fundació Santa Teresa, el CIT i CEOLPE, entre altres.