Not铆cies

10/02/2017 -

Barcelona destina 37 milions d鈥檈uros a fomentar l鈥檕cupaci贸 de qualitat a la ciutat

El Pla d鈥橝ctuaci贸 per l鈥橭cupaci贸 2017 prioritza l鈥檃tenci贸 als col路lectius amb necessitats espec铆fiques i als m茅s vulnerables, la territorialitzaci贸 dels serveis per a persones aturades i la millora de les condicions laborals i salarials
Barcelona destina 37 milions d鈥檈uros a fomentar l鈥檕cupaci贸 de qualitat a la ciutat

Enviat per Eduard Berlinch... el dv., 10/02/2017 - 21:06

El Pla d鈥橝ctuaci贸 per l鈥橭cupaci贸 2017 prioritza l鈥檃tenci贸 als col路lectius amb necessitats espec铆fiques i als m茅s vulnerables, la territorialitzaci贸 dels serveis per a persones aturades i la millora de les condicions laborals i salarials

Abans de finals d鈥檃ny, est脿 previst obrir el primer punt del Servei local d鈥檕cupaci贸 a Can Peguera, al districte de Nou Barris, que funcionar脿 com una prova pilot per poder definir el model i acabar creant una xarxa a diferents punts de la ciutat

Durant el 2016, han passat pels serveis i programes de recerca de feina de Barcelona Activa m茅s de 28.000 persones

Barcelona recupera el 68% dels llocs de treball perduts durant la crisi i supera el mili贸 d鈥檃filiats a la Seguretat Social, si b茅 l鈥檕cupaci贸 que es crea 茅s prec脿ria, amb un 86% de contractes temporals

L鈥橝juntament de Barcelona, principalment a trav茅s de Barcelona Activa, destinar脿 37 milions d鈥檈uros durant el 2017, a pol铆tiques de foment de l鈥檕cupaci贸 posant l鈥檃tenci贸 en els col路lectius m茅s vulnerables i a les persones amb necessitats espec铆fiques per millorar les seves possibilitats d鈥檌nserci贸, en la territorialitzaci贸 dels serveis d鈥檃tenci贸 a persones aturades i en la millora de les condicions laborals i salarials.

El primer tinent d鈥檃lcaldia, Gerardo Pisarello, ha destacat que 鈥5 anys despr茅s de la reforma laboral veiem com hi ha una precaritzaci贸 creixent del mercat laboral. Per貌 des de l鈥橝juntament de Barcelona farem servir totes les palanques que tenim per revertir aquesta situaci贸 i fomentar l鈥檕cupaci贸 de qualitat, especialment amb els col路lectius amb major vulnerabilitat i que m茅s ens preocupen鈥.

Segons Pisarello, la pol铆tica d鈥檕cupaci贸 del Govern municipal preveu incidir en la millora del mercat laboral a trav茅s de diferents eines: enfortir la plantilla municipal, introduir cl脿usules socials en la contractaci贸 p煤blica i a trav茅s de les mesures previstes en aquest Pla d鈥橝ctuaci贸 d鈥橭cupaci贸.

鈥淓s tracta d鈥檜n Pla que no aplicarien governs liberals o de dretes. Nosaltres volem garantir i prioritzar la cohesi贸 social i per aix貌 hem de posar totes les eines municipals perqu猫 a Barcelona s鈥檈viti el trencament social que explica el creixement dels populismes de dretes a Europa鈥, ha assegurat Pisarello.

En el marc de l鈥橢strat猫gia per l鈥橭cupaci贸 a Barcelona (EOB), el Pla d鈥橝ctuaci贸 per l鈥橭cupaci贸 2017 considera priorit脿ria l鈥檃tenci贸 i el foment de l鈥檕cupaci贸 de col路lectius determinats, com ara les dones, els joves o els majors de 45 anys en situaci贸 d鈥檃tur de llarga durada, aix铆 com les persones migrades, les que tenen un baix nivell formatiu o es troben amb majors dificultats per incorporar-se al mercat.

L鈥橢OB defineix un marc de treball consensuat i compartit amb una cinquantena d鈥檃ctors socials i econ貌mics que poden incidir en la generaci贸 de m茅s i millor ocupaci贸 a la ciutat i que formen part de la Taula per l鈥橭cupaci贸. A partir de les propostes plantejades des de Barcelona Activa i amb les aportacions dels diferents agents, s鈥檋a definit el Pla d鈥橝ctuaci贸 per l鈥橭cupaci贸 2017 que incorpora mesures d鈥檕rientaci贸, formaci贸, contractaci贸 i intermediaci贸.

Millora de l鈥檕cupabilitat per a tothom i dispositius espec铆fics per a joves, majors de 45 i persones en risc d鈥檈xclusi贸

Barcelona Activa posar脿 l鈥檃ccent a desenvolupar projectes integrals que combinen orientaci贸, la formaci贸 i la contractaci贸 adre莽ats a persones aturades amb m茅s dificultats per trobar feina amb l鈥檕bjectiu de que es reactivin i millorin la seva ocupabilitat. Aix貌 inclou diferents col路lectius en situaci贸 de vulnerabilitat i d鈥檃ltres amb necessitats espec铆fiques

D鈥檜na banda, s鈥檌mpulsar脿 un conjunt de mesures per combatre l鈥檃tur juvenil i millorar les condicions laborals de la poblaci贸 d鈥檈ntre 16 i 29 anys estan dotades, enguany, amb 8,9 milions d鈥檈uros. S鈥檌ntegren en el Pla per al Foment de l鈥橭cupaci贸 Juvenil de Qualitat impulsat des de Barcelona Activa conjuntament amb la Regidoria d鈥橧nf脿ncia, Joventut i Gent Gran.

Igualment, l鈥櫭爎ea de Drets Socials destina 2,8 milions d鈥檈uros enguany a atendre unes 8.000 persones a trav茅s del L脿bora, un programa integral per fomentar l鈥檕cupaci贸 de persones en risc d鈥檈xclusi贸 social, derivades pels Serveis Socials municipals, que es gestiona des de l鈥橝juntament de Barcelona conjuntament amb les entitats del tercer sector.

Est脿 previst destinar, tamb茅, prop de 7 milions d鈥檈uros a mesures per incorporar la perspectiva de g猫nere i de la diversitat en el conjunt d鈥檃ctuacions de promoci贸 de l鈥檕cupaci贸 als col路lectius amb necessitats espec铆fiques. Es treballar脿, doncs, per fomentar la igualtat d鈥檕portunitats efectiva en el m贸n laboral, facilitant la inserci贸 i la integraci贸 de col路lectius de persones LGTBI, sense sostre, joves de la DGAIA o amb discapacitat i/o malaltia mental, entre d鈥檃ltres.

La formaci贸, clau per a l鈥檃ctivaci贸 professional

Aquest any, es destinaran prop de 2,5 milions d鈥檈uros a l鈥檕ferta de formaci贸 vinculada a certificats professionals. En concret, hi ha programats m茅s d鈥檜na vuitantena de cursos en diferents 脿rees com ara la Log铆stica, el Disseny, l鈥橝tenci贸 Social, l鈥橦ostaleria i el Turisme o la Sanitat, entre d鈥檃ltres. L鈥檕bjectiu 茅s qualificar als participants amb les compet猫ncies, els coneixements i les aptituds per exercir una activitat professional.

Els aturats de llarga durada ( amb m茅s de dos anys a l鈥檃tur), col路lectiu per a qui ja hi ha un Pla de Xoc espec铆fic en marxa, seran els principals beneficiaris d鈥檃questa formaci贸 per incrementar la seva competitivitat al mercat laboral actual i millorar les seves possibilitats d鈥檌nserci贸.

Incentius a la contractaci贸

A m茅s, es d贸na una nova orientaci贸 i es dota la l铆nia de subvencions a la contractaci贸 鈥淏arcelona es Compromet鈥 amb 1,2 milions d鈥檈uros. Aquests ajuts per afavorir la incorporaci贸 al mercat de treball de noves persones introduiran canvis per afavorir a aquells col路lectius que es troben amb dificultats afegides, com ara les persones majors de 40 anys o en risc d鈥檈xclusi贸 social. Aix铆 mateix per evitar la precaritzaci贸 del mercat de Treball, Barcelona Activa destinar脿 la l铆nia de subvencions a afavorir contractes de m茅s de 12 mesos.

S鈥檕bre la primera oficina local d鈥檕cupaci贸

Barcelona Activa es proposa territorialitzar l鈥檃tenci贸 i l鈥檃ssessorament a les persones aturades per tota Barcelona mitjan莽ant la descentralitzaci贸 dels dispositius locals d鈥檕cupaci贸 de Barcelona Activa, i la col路laboraci贸 amb el Servei d鈥橭cupaci贸 de Catalunya.

Durant el darrer trimestre de l鈥檃ny es posar脿 en marxa a Can Peguera (Nou Barris) una prova pilot del primer Servei local d鈥檕cupaci贸 que servir脿 per acabar de definir el model i poder expandir la xarxa a altres punts del territori. L鈥檕bjectiu 茅s oferir un servei de proximitat, ajustat a les necessitats de la gent i de l鈥檈ntorn, sobretot en un moment en qu猫 l鈥檃tur s鈥檈st脿 polaritzant per barris.

Actuacions destacades 2017:

Serveis d鈥檌nformaci贸, orientaci贸 i acompanyament en l鈥檕cupaci贸: 829.289鈧

Accions de Formaci贸: 2.339.698鈧

Projectes Integrals d鈥橭cupaci贸 amb contractaci贸: 13.555.734鈧

BCN es Compromet: 1.200.000鈧

Mesures del Pla d鈥橝cci贸 per l鈥橭cupaci贸 Juvenil: 8.900.050鈧

Mesures vinculades a d鈥檃ltres Plans d鈥橝ctuaci贸: 6.991.493鈧

(Estrat猫gia contra la feminitzaci贸 pobresa, Pla Salut Mental, Pla LGTBI, Pla ABITS)

Barcelona Activa, el referent municipal en la promoci贸 de l鈥檕cupaci贸

Barcelona Activa, en tant que referent municipal en la promoci贸 de l鈥檕cupaci贸 a la ciutat, ha pres durant el 2016 la responsabilitat de dinamitzar i ampliar els programes, recursos i actuacions dirigits a la millora de l鈥檕cupabilitat de les persones, l鈥檕rientaci贸 laboral, la formaci贸 i experienciaci贸 ocupacional, i la intermediaci贸 per a la contractaci贸 en empreses.

Al llarg del 2016, a trav茅s del conjunt de serveis i programes d鈥檕cupaci贸 de Barcelona Activa s鈥檋an at猫s un total de 28.248 persones, de les quals 9.000 s贸n joves menors de 30 anys.

Durant aquest darrer any, a trav茅s del programa 鈥淭reball als Barris鈥, finan莽at pel Servei d鈥橭cupaci贸 de Catalunya (SOC), s鈥檋an at猫s 2.208 persones a trav茅s dels 12 dispositius d鈥檌nserci贸 laboral repartits a diferents barris d鈥檈special atenci贸 dels districtes de Nou Barris, Ciutat Vella, Sants-Montju茂c, Sant Andreu, Sant Mart铆 i Gr脿cia. S鈥檕fereix assessorament i orientaci贸 professional i formaci贸 ocupacional, prioritzant els col路lectius m茅s desafavorits o en risc d鈥檈xclusi贸 social.

A finals de 2015 es va posar en marxa el Pla de Xoc per a aturats de molt llarga durada que s鈥檈stendr脿 durant aquest any encara. L鈥檕bjectiu 茅s orientar, capacitar i formar a aquelles persones que fa m茅s de dos anys que estan sense feina per incrementar la seva competitivitat al mercat laboral actual i millorar les seves possibilitats d鈥檌nserci贸. Fins al moment, m茅s de 1.800 persones han passat ja pel dispositiu i han fet l鈥檈ntrevista inicial pr猫via amb un/a orientador/a professional que, a partir d鈥檃ra, l鈥檃judar脿 a planificar un itinerari i definir un pla d鈥檃cci贸 per a la recerca de feina.

A m茅s, durant el 2016, s鈥檋an contractat durant un per铆ode de 6 mesos a m茅s de 1.800 persones a trav茅s del programa de Plans d鈥橭cupaci贸. I prop de 1.000 persones han participat en les accions d鈥檌ntermediaci贸 laboral com ara els processos de selecci贸 que inclouen formaci贸 i comprom铆s d鈥檌nserci贸 o b茅 en algun dels esdeveniments de reclutament que s鈥檕rganitzen des de Barcelona Activa, coincidint amb fires o salons com B-Travel, SIL o Smart City Expo Wolrd Congres.

L鈥檃tur disminueix, per貌 l鈥檕cupaci贸 es precaritza

Barcelona tanca el 2016 amb 1.061.171 persones afiliades als diferents r猫gims de la Seguretat Social, 33.716 m茅s que l鈥檃ny anterior i suposa el registre m茅s alt des de desembre de 2008. A m茅s, ha recuperat ja el 68% dels llocs de treballs perduts durant l鈥櫭╬oca de crisi econ貌mica, tot i que encara s鈥檈st脿 per sota de l鈥1,1 milions de persones afiliades el 2007.

Actualment, la ciutat presenta taxes d鈥檃ctivitat (80,8%) i d鈥檕cupaci贸 (71,4%) m茅s elevades que les de Catalunya, Espanya i la Uni贸 Europea. Aix铆 mateix, a Barcelona el mes de desembre hi havia 78.846 persones registrades a les Oficines de Treball del SOC, la xifra m茅s baixa des de finals de 2008.

Amb la crisi han empitjorat les condicions laborals i s鈥檋a intensificat la precarietat en el mercat de treball. Aix貌 es tradueix en una reducci贸 dels sous, una elevada rotaci贸 i temporalitat, un increment de la jornada parcial i una bretxa salarial del 25% entre homes i dones.

Per primera vegada des de l鈥檃ny 2008, se supera la xifra del mili贸 de contractes signats, en total, aquest darrer any, a la ciutat de Barcelona, se n鈥檋an signat 1.033.074, dels quals el 86% s贸n temporals. A m茅s, el 40% tenen una durada igual o inferior a un mes i el 60% a sis mesos.

En aquests moments, 4 de cada 10 persones s贸n aturades de llarga durada (m茅s d鈥1 any), mentre que l鈥檃tur de molt llarga durada (m茅s de 24 mesos) afecta a una quarta part.

A m茅s, entre els barris amb major percentatge d鈥檃turats sobre la poblaci贸 en edat de treballar, set 鈥揅iutat Meridiana, la Trinitat Nova, Vallbona, La Trinitat Vella, la Guineueta, Canyelles i Torre Bar贸- pertanyen al Districte de Nou Barris, el m茅s perjudicat per la situaci贸 d鈥檃tur.